Детаљније о програму

Пионир је слободна школа за младе са фокусом на решавање великих изазова за човечанство кроз технологију. Холистички, практичан и структурисан, шири хоризонте талентованим младим људима, стварајући изазове, уз 64 сегмента вођеног учења. Негујемо будуће иноваторе који користе технологију за решавање највећих проблема човечанства. Спој педагогије нове генерације, слободног развоја, технологије будућности и изазова ван зоне комфора. Циљ програма је да радом на пројектима, истраживањем и садњом нереакционарне културе створимо труст мозгова и нову генерацију изузетних дигиталаца способних за радикалну иновацију. Свака генерација изложена је најновијим темама, технологијама и идејама које гледају испред непосредног и даље од очигледног.

Преиспитивање парадигми

Пионир је настао као производ рада на Zamphyr-у и концепту слободног образовања, и ради се не само о филозофији образовања већ и о изазивању парадигме постојећег образовања, тренутних форми учионице, ауторитета и провере знања. Пионир је јединствен зато што је развијен од празног папира, без обавеза према структури, бирократији и другим конвенционалним нормама. Желим да се у пионирима створи стање свести у ком стварање нових путева и изазивање норми доноси изузетну будућност којој сви тежимо.

Лични развојни план

Поред усмерења, битно је да пионири разумеју и артикулисано изразе своје аспирације за даљи лични развој. Зато је једна од основих активности прављење личног развојног плана у ком пионири изражавају своје жеље, афинитете и активности за даљи развој, а ментори им помажу да уклопе ставке из плана са активностима у програму, са потребама друштва, индустрије и усмере их у остваривању циљева из личног развојног плана.

Бодови враћене вредности

Кроз програм и активности стичеш ВВ бодове (бодове враћене вредности) којима меримо напредак у програму, а бодове можеш да добијеш за разне ствари: од присуства предавањима и радионицама, рада на пројекту, враћања заједници кроз кампање и акције, стварања у виду дељења знања, помагања другима из групе до предвођења програмских активности и доприноса пројектима слободног кода.